Jaki cukier po jedzeniu jest prawidłowy?

Jedną ze współczesnych chorób cywilizacyjnych jest cukrzyca. To schorzenie polegające na wysokim stężeniu glukozy we krwi coraz częściej dotyka osoby z niewłaściwą dietą oraz małą aktywnością fizyczną. Postępująca choroba niesie za sobą szereg nieodwracalnych zmian w narządzie wzroku, naczyniach krwionośnych czy nerkach. Kontrola glikemii u cukrzyków jest niezwykle ważna, szczególnie po przyjętym posiłku, jednakże jaki cukier po jedzeniu jest prawidłowy?

Poziom glukozy

W celu określenia poziomu, w jakim cukier po jedzeniu jest prawidłowy, niezbędne jest skorzystanie z glukometru. Po nakłuciu opuszki palca, z kropli krwi naniesionej na pasek pomiarowy, uzyskuje się szybki wynik poziomu glukozy w organizmie. Pomiar powinno wykonywać się po około dwóch godzinach po przyjęciu posiłku, ponieważ tuż po jego zjedzeniu poziom glukozy wzrasta po kilkunastu minutach, po godzinie osiąga maksimum a dopiero po dwóch godzinach powraca do normalnego stanu.

Światowe wytyczne

Zgodnie z normami wytyczonymi przez Światową Organizację Zdrowia przyjmuje się, że prawidłowy poziom cukru po jedzeniu nie powinien przekraczać 140 mg/dl. W zakresie od 140 do 200 mg/dl mówi się o hiperglikemii poposiłkowej a powyżej 200 mg/dl – o wyraźnej cukrzycy.

Odpowiedź na pytanie odnośnie poziomu cukru znajduje się w linku https://www.lekinatury.pl/pl/ziolowe-porady/cukrzyca/cukier-po-posilku.html.